Fråga 2017/18:360 Skatt på småsparande

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Med skattekirurgisk precision fortsätter regeringen att gå emot Sveriges många småsparare. Regeringen vill inte att svenskar ska spara, är signalen som regeringen tydligt sänder. Från och med årsskiftet beskattas långsiktigt sparande som investeringssparkonton och kapitalförsäkringar.

Det är riktigt dålig politik att gå hårdare åt dem som har möjlighet att se till att ta ansvar genom att spara lite grann då och då. I grunden är det helt rätt och förnuftigt att förbereda hushållsekonomin för kommande påfrestningar.

Just nu borde i stället fler än de drygt 1 miljon småsparare som nu kommer att beskattas för att de gör rätt börja spara. Regeringens främsta uppgift borde vara att stimulera svenskar att spara mer, men man väljer trots stark kritik att höja skatten på sparande. Kommer någon annan än finansminister Andersson (S) att ställa sig upp och försvara detta?

Detta sänder helt felaktiga signaler och riskerar i stället att öka belåningen hos de svenska hushållen. Ett av argumenten som framförts för skattehöjningen är att den skulle ha positiva effekter på jämställdheten. Detta är ett synnerligen egendomligt antagande då kvinnor sparar mer än vanligt i till exempel dessa sparformer. Beskattning av småsparare är till exempel inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv ett dåligt förslag, eftersom det slår mot kvinnor som sparar. All akademisk forskning visar att kvinnor i allmänhet söker sig till sparande med mindre risk, och dessa sparformer är anpassade just för den som vill ha mindre risk. Därutöver kan nämnas att de flesta som använder sig av dessa sparformer är vanliga småbarnsfamiljer och ungdomar mellan 30 och 40 år, inte alls förmögna män som den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet hävdar.

Hela idén med dessa sparformer när de introducerades var att införa en enkel och lättbegriplig sparform. Det är viktigt att uppmuntra till långsiktigt sparande för alla som har möjlighet. Därmed behöver också sparare långsiktigt hållbart sparande som håller över tid och inte straffbeskattning av redan skattade medel.

Finansministerns skattehöjning drabbar vanligt folk. Regeringen slår direkt mot 1,8 miljoner människor som påverkas av skattehöjningar på sparande.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

På vilket sätt avser ministern att stimulera fler till sparande och långsiktigt balansera sin hushållsbudget, och vilka är skälen för att straffbeskatta 1,8 miljoner småsparare?