Fråga 2017/18:354 Systematiska stölder

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ett problem som särskilt (men inte enbart) drabbar de gröna näringarna är de omfattande drivmedels-, maskin- och redskapsstölder som sker runt om i landet. Många enskilda vittnar om återkommande problem med stölder och om att polisen inte verkar ta brotten på allvar.

Ett av problemen kan vara att de enskilda stölderna i sig ofta betraktas som ringa, vilket innebär att de aktuella straffsatserna är låga och att polisen inte alltid har prioriterat brotten. När man summerar de enskilda stölderna blir dock bilden en annan. Det blir då tydligt att det finns en systematik i tillvägagångssättet och att de sammanlagda beloppen kan vara betydande.

Riksdagen har tidigare riktat ett tillkännagivande till regeringen (2015/16:JuU18) i syfte att införa en ny brottsrubricering, systematisk stöld, för att komma till rätta med den här problematiken. Det är angeläget att regeringen nu påskyndar detta arbete. Det är också av stor vikt att samarbetet inom EU för att finna och återgälda stöldgodset stärks eftersom stöldgodset ofta, på mycket kort tid, lämnar landet.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:


När och på vilket sätt avser regeringen och ministern att återkomma till riksdagen med förslag som tillgodoser ovannämnda tillkännagivande?