Fråga 2017/18:353 Myndigheters handläggningstider och deras effekt på jobb och tillväxt

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

När Kronfågel i mars 2016 meddelade att man avsåg att bygga ett nytt slakteri i Kristianstad var det ett positivt besked. Företaget hade några år tidigare lagt ned sin anläggning just i Kristianstad efter att ha varit verksamt där i decennier. Den nya anläggningen skulle innebära investeringar på 200 miljoner kronor och beräknades ge ungefär 100 nya jobb. Därtill skulle etableringen medföra att ett antal kycklinguppfödare i södra Sverige skulle investera ca 300 miljoner kronor i nya uppfödningsanläggningar.

Men i dagarna kom tyvärr beskedet att Kronfågel nu lägger planerna på is. Som motiv anges att marknadssituationen bedöms vara osäker i nuläget. Bolagets vd konstaterar dock samtidigt att anläggningen egentligen redan skulle ha varit i drift, eller åtminstone i slutfasen av byggnationen, enligt den ursprungliga planen, men att tillståndsprocessen vid länsstyrelsen dragit ut på tiden.

I en intervju i Land Lantbruk säger Kronfågels vd Magnus Lagergren följande: ”Länsstyrelsen har säkert gjort sitt jobb, men det är olyckligt att det ska behöva ta så lång tid. I den här branschen är det snabba förändringar och det skapade en osäkerhet. Hade vi haft ett beslut enligt vår första planering hade anläggningen varit under byggnation nu.”

Att tillståndsprocesserna vid olika myndigheter drar ut på tiden är ett välkänt problem. I det konkreta fallet som nämns ovan syns de direkta effekterna ovanligt tydligt i uteblivna investeringar och uteblivna jobbtillfällen, men problemet är generellt och är ett stort hinder mot jobb och tillväxt i många branscher.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:


Har regeringen några beräkningar som riksdagen kan få ta del av över de negativa effekterna på jobb och tillväxt av myndigheters långa handläggningstider, och vad avser statsrådet och regeringen att göra åt det här problemet?