Fråga 2017/18:334 Överlåtelse av väghållaransvar

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I Trafikverkets projektrapport Översyn väghållaransvar (2013:043) betonas att väghållaransvaret mellan stat, kommun och enskilda behöver förtydligas. Projektrapporten framhåller bland annat att följande principer bör gälla: 1. Staten bör ha ansvar för allmänna vägar på landsbygd och för ett övergripande vägnät i tätort. 2. Kommunerna bör ha huvudansvar för väghållningen i tätort med undantag för det övergripande statliga vägnätet. 3. Enskilda väghållare bör ha ansvar för vägar på landsbygd som främst är till nytta för enskilda.

Runt om i landet finns exempel på att Trafikverket de senaste åren har frångått ovannämnda principer och i stället har lagt över ansvaret för länsvägar av stor betydelse för landsbygden på enskilda vägföreningar och kommuner. Dessa vägföreningar upplever många gånger att övertagandet är oskäligt och att det sker under tvång. Om statlig ersättning utgår vid övertagandet kan det enligt uppgift hända att Trafikverket förutom att ställa krav på allmänt underhåll, såsom underhåll av vägbeläggning, snöröjning, bekämpning av halka etcetera, dessutom ställer krav på att renovering av vägen ska ske vart tolfte år. Ofta utan att Trafikverket självt har levt upp till denna nivå tidigare.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att statliga vägar av betydelse för landsbygdens företagande och levnadsvillkor ska kunna bibehålla en skälig vägstandard, och hur avser statsrådet att följa upp att Trafikverkets överlåtelser av väghållaransvar till enskilda sker med rimliga förutsättningar?