Fråga 2017/18:332 Uppehållstillstånd för japanska studenter

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Många japanska studenter är intresserade av det svenska utbildningssystemet och studier i Sverige. Eftersom utbytesplatserna vid våra universitet är begränsade väljer många att söka sig till svenska folkhögskolor. Ulf Larsson, biträdande professor vid Osaka universitet, berättar för Svenska Dagbladet (den 14 november) att utbytet har fungerat väl i över 20 år.

Nu kommer rapporter om att ett flertal japanska studenter har fått avslag från Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd. Bland annat har Migrationsverket ifrågasatt varför vissa studenter väljer att läsa på lägre nivå än vad de gör i Japan. En annan nekades uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket inte ansåg att studierna i Sverige skulle ge honom nytta för framtiden.

Jag har full förståelse för att alla ansökningar om uppehållstillstånd för studier fattas individuellt av Migrationsverket. Samtidigt påpekar många att denna problematik inte har funnits tidigare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att japanska studenter fortsatt ska få uppehållstillstånd i Sverige med anledning av studier?