Fråga 2017/18:330 Krav på kollektivavtal vid anställningar med lönebidrag

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Subventionerade anställningar, såsom lönebidrag, utgör viktiga delar i en aktiv arbetsmarknadspolitik där arbetslösa och personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga erbjuds vägar att stärka sina chanser till arbete. Lönebidrag regleras i förordning (2017:462) om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Enligt förordningen 18 § punkt 2 får Arbetsförmedlingen besluta om lönebidrag under förutsättning att arbetsgivaren intygar att lön och andra anställningsförmåner följer av eller i väsentliga delar är likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal inom branschen. Enligt gällande regelverk finns således inget uttryckligt krav på att arbetsgivare som anställer personer med lönebidrag ska vara bunden av, eller ha tecknat, ett kollektivavtal eller liknande avtal (hängavtal).

Vänsterpartiets strävan är att kollektivavtal ska omfatta alla på arbetsmarknaden. Det är genom kollektivavtal som löner och villkor regleras och upprätthålls på svensk arbetsmarknad. Anställda med lönestöd är del i produktionen. Därför ska både den lön och de villkor och rättigheter som normalt följer med en anställning även gälla personer med subventionerade anställningar, däribland lönebidrag. Kollektivavtalet är garanten för det. I enlighet med detta beslutade Vänsterpartiets kongress 2016 att Vänsterpartiet ska arbeta för att anställningar med lönebidrag bara ska kunna tillämpas hos arbetsgivare som är bundna till kollektivavtal eller liknande avtal. LO-kongressen samma år fattade två liknande beslut: att ge LO:s styrelse i uppdrag att dels verka för att de på Arbetsförmedlingen förekommande åtgärdsprogrammen endast ska gälla på kollektivavtalsbundna arbetsplatser, dels verka för att regeringen ska ge Arbetsförmedlingen direktiv att kräva kollektivavtal av de arbetsgivare som erhåller ekonomiskt stöd av staten i arbetsmarknadspolitiskt syfte. Detta borde även ligga i linje med regeringens ofta deklarerade vilja att utveckla den svenska modellen på olika sätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att anställningar med lönebidrag bara ska kunna tillämpas hos arbetsgivare som är bundna till kollektivavtal eller liknande avtal?