Fråga 2017/18:321 Placeringen av EMA

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Regeringen har sedan förra året aktivt arbetat för att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA (European Medicines Agency) ska placeras i Sverige och Stockholm. Detta är glädjande. Häromdagen var det dags för beslut inom EU-27 kring var EMA ska placeras när myndigheten lämnar London efter Storbritanniens utträde ur EU 2019. På spel vid omröstningen stod bland annat närmare 900 högkvalitativa arbetstillfällen inom medicin, teknik och Life Science.

Stockholm åkte dessvärre ut redan i den första omgången; i den andra omgången stod kampen mellan Milano, Amsterdam och Köpenhamn. Därmed torde det vara givet att det svenska stödet och rösten skulle gå till Köpenhamn, där en placering av EMA trots allt skulle ha positiva konsekvenser för Öresundsregionen och Sverige. Enligt uppgift ska dock den svenska rösten i andra omgången ha fallit på Milano i stället för Köpenhamn, som dock i sin tur slutligen besegrades av Amsterdam med hjälp av lottning. EMA hamnar därmed i Amsterdam.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen menar att den svenska regeringen via sitt agerande svikit det nordiska samarbetet och att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för det framtida samarbetet mellan Danmark och Sverige. Detta vore ytterst olyckligt. Regeringens förarbete och förberedelser inför omröstningen verkar dock ha saknat en handlingsplan för ett nordiskt perspektiv, och det är uppenbart att regeringen inte bemödade sig om att prata ihop sig med Danmark kring en gemensam hållning.

Därför vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Röstade Sverige i andra omgången på Köpenhamn angående placeringen av EMA?