Fråga 2017/18:316 Vikten av det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det står nu klart att den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) flyttar till Amsterdam när Storbritannien lämnar Europeiska unionen. Sverige kandiderade med Stockholm men blev utslagna i första röstningsomgången. I den andra röstningsomgången stod det mellan Milano, Amsterdam och Köpenhamn. Det borde ha varit en självklarhet för Sverige att då ge sitt stöd till Köpenhamn, men tyvärr verkar inte så vara fallet.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen var tydlig i sin kritik mot Sveriges agerande, som han menar är ett svek. Ett svek, inte bara mot Danmark och det nordiska samarbetet, utan mot hela Öresundsregionen, inklusive Skåne som gynnats om Köpenhamn tagit hem segern. EMA skulle nämligen ha placerats i Ørestad som ligger 20 minuter från Malmö Hyllie och 45 minuter från Lund C. Huruvida regeringen haft detta i åtanke är något oklart. 

Dessutom är den nordiska sammanhållningen inom EU kanske viktigare än någonsin. Med Storbritanniens utträde, och när flera EU-länder tycks förflytta sig bort från grundläggande värderingar, är agerandet av Sveriges regering mist sagt beklagligt.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är således:

 

På vilket sätt kommer ministern att nu agera för att stärka relationen till Danmark och det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen?