Fråga 2017/18:31 Lotteriförsäljning till skuldsatta

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Nyligen avslöjade Dagens Nyheter att Socialdemokraterna tjänar miljoner varje år på att sälja lotter. En del av dessa lotter säljs och har sålts – i vissa fall på kredit – till redan skuldsatta.

Socialdemokraterna och SSU driver tillsammans spelbolaget Kombispel genom den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Enligt Dagens Nyheters granskning drar lotteriet varje år in mångmiljonvinster till partikassan. Över 8 000 personer har drivits till kronofogden sedan 2004 eftersom de inte har betalat sina lotter, enligt denna granskning.

I 37 § lotterilagen (1994:1000) finns ett förbud mot att lämna kredit för spel. Tanken är att det ska skydda utsatta grupper från skuldsättning. En lagändring trädde dock i kraft 2004, efter förslag från den dåvarande socialdemokratiska regeringen, som gjorde det möjligt att få undantag från förbudet om det handlade om prenumerationslotterier. Det är genom prenumerationer som kunderna köper lotter på faktura i Socialdemokraternas lotteri.

Lotteriinspektionen kan genom ändringen ge undantag från detta förbud ”om det finns synnerliga skäl”, något som statsrådet tidigare har hänvisat till.

I betänkandet En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) föreslås ändringar som syftar till att skapa en ny spelreglering. Betänkandet har remitterats, och förslagen bereds enligt uppgift i Regeringskansliet och föreslås träda i kraft i januari 2019. Undantagen kommer med andra ord att fortsätta gälla i drygt ett år till.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Hur många undantag från kreditförbudet har meddelats sedan bestämmelsen infördes 2004 och är statsrådet beredd att verka för generella regler som avskaffar dessa undantag redan före den 1 januari 2019?