Fråga 2017/18:300 Väg 940, Onsalavägen

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Frågan om en ny dragning av väg 940, den så kallade Onsalavägen, som förbinder södra och östra delarna av Onsalahalvön med Kungsbacka och E6 har varit aktuell sedan mitten av 1950-talet. Efter många års arbete och upprepade överklaganden har den kommit så långt att det finns vägplaner som är kompletta och fastslagna. Vägplanen för etapp ett, Rösan–Forsbäck, fastställdes i februari 2016 och etapp två, Forsbäck–E6, ett halvår senare.

Även dessa har överklagats, men på samtliga punkter har överklagandena avvisats av Trafikverket som förväntade sig en handläggningstid på maximalt ett år. Ett regeringsbeslut under hösten 2017 hade inneburit en möjlig byggstart under våren 2018. Nu förefaller det som att även den tidsplanen spricker eftersom nödvändiga arkeologiska undersökningar, enligt tidningsuppgifter, fördröjs kraftigt genom regeringens oförmåga att fatta beslut i tid.

Statsrådet Anna Johansson (S) besvarade en liknande fråga från undertecknad den 14 juni 2017 och hänvisade då till att ärendena vid det tillfället inte var tillräckligt beredda.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka beredningsåtgärder är det som återstår innan statsrådet och regeringen kan fatta beslut om vägplanerna för väg 940, den så kallade Onsalavägen?