Fråga 2017/18:30 Bristen på arbetskraft i åkeribranchen

av Jessica Rosencrantz (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den svenska geografin gör att vi är beroende av en fungerande transportnäring för att tillväxten i landet inte ska avstanna. Den svenska åkerinäringen har under flera år haft problem med förarbrist, vilket drabbar befintliga chaufförer, som får arbeta extra, åkerierna, som inte kan fullgöra sina uppdrag, och i förlängningen den svenska industrin och tillväxten.

Transportföretagen uppskattar att branschen kommer att sakna mellan 30 000 och 40 000 förare år 2030. Det är en oacceptabel utveckling och en omvänd problematik som inte får existera. Befintliga arbetstillfällen ska fyllas till varje pris, och det är därför av största vikt att regeringen agerar i frågan. Arbetslösheten i Sverige ligger i dag på ca 7 procent, vilket är ett tillräckligt argument för att nödvändig arbetskraft finns tillgänglig.

Det finns ett flertal sätt att täcka branschens behov av arbetskraft, och många åkerier arbetar själva aktivt med ett förebyggande arbete, men utan hjälp från politiken kommer både de och Sverige att drabbas. Regeringen överväger trots detta att exempelvis införa kilometer- och dieselskatter, något som ytterligare skulle försvaga åkeriernas konkurrenskraft. 

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad planerar arbetsmarknads- och etableringsministern att göra för att åtgärda bristen på arbetskraft inom åkeribranschen?