Fråga 2017/18:288 Team Sweden Care and Health – för hela Sverige

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen vill öka exporten för hälso- och sjukvård, omsorg, läkemedel, biomedicin och medicinteknik – vilket är positivt. Sverige borde växla upp och diskutera vilken typ av hälso- och sjukvård, omsorg med mera vi behöver och vill ha och hur vi når dit, såväl i Sverige som på export. Det innebär mindre fokus på vilken utförare som har rätt att bedriva verksamhet och förslag på begränsningar som slår ut väl fungerande verksamheter.

En arbetsgrupp under Team Sweden-paraplyet, Team Sweden Care and Health, har etablerats för att ta vara på och samla de resurser och erfarenheter som finns. Team Sweden Care and Health ska skapa bättre förutsättningar för att ta vara på möjligheterna till ökad svensk export och investeringsmöjligheter inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Arbetsgruppen Team Sweden Care and Health består av många kunniga och kompetenta deltagare i från Stockholm. Det finns dock kompetens, erfarenhet och kunskap i hela vårt land. Som hallänning, och med kännedom om den breda kompetens och erfarenhet som finns i Väst- och Sydsverige, kan jag ge exempel på väst- och sydsvenska bidrag till branschen, nämligen Getinge, Astra Zeneca och Sahlgrenska International Care eller Cellink. Göteborg har som sagt ett läkemedelskluster, med Astra Zeneca som ett av tre stora internationella forskningsnav i Göteborg och Mölndal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern att göra för att företag och organisationer från andra platser än Stockholm ska delta och bidra till svenska sjukvårdsexporten?