Fråga 2017/18:280 De akuta problemen med järnvägen

av Roland Utbult (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Ständiga störningar i tågtrafiken och allvarliga problem med infrastrukturen samtidigt som den största omgången av nedläggning av landets järnvägar, inklusive elektrifierade banor, just har inletts vittnar om akuta problem för den svenska järnvägen.

Företagens transportkostnader för godståg ökar hela tiden genom bland annat höjda banavgifter och införandet av det tekniskt opålitliga och obehövliga EU-signalsystemet ERTMS.

Gammaldags infrastruktur, ständiga driftsstörningar och förseningar i tågtrafiken ihop med den alltmer snedvridna konkurrensen med främst lastbilstrafiken leder till krisläge för godstågstransporterna.

Ovanpå allt arbetar nu staten med Trafikverket i spetsen för att lägga ned de regionala banorna, vilket omöjliggör basnäringens billiga transporter på järnväg.

Den ekonomiska politiken försvåras samtidigt som regionalpolitiken motarbetas. Även klimatpolitiken påverkas negativt av järnvägens kris och bannedläggningar.

Tidigare i höst började Trafikverket riva den en gång i tiden elektrifierade Karlsborgsbanan. Näst på tur står den elektrifierade Lysekilsbanan – TRV:s styrelse ska i höst ta beslut om upphörande av banunderhåll. Sedan får enligt järnvägsförordningen Trafikverket riva banan efter tre år.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är:

 

Vad avser statsrådet att göra för att motverka nedmontering av det svenska regionala järnvägsnätet och bidra till att få järnvägen upp på spåret igen?