Fråga 2017/18:276 EU:s beslut att försvåra biodiesel

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har med sin stora skogsareal gott om råvara för att tillverka biodiesel. Ett beslut i EU:s miljöutskott kan dock försvåra för framställning av biodiesel från bland annat tallolja. Det rimmar dåligt med ambitionerna i EU:s klimatpolitik om att minska bruket av fossila drivmedel.

Både svenska EU-parlamentariker och aktörer som verkar för ett fossilfritt Sverige menar att det är oroväckande och rent av hål i huvudet. Den nationelle samordnaren för initiativet Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson, menar att EU i sitt beslut inte tagit hänsyn till de nordiska förhållandena.

Framställning av biodrivmedel från exempelvis tallolja är behövligt om Sverige ska klara sitt klimatmål att minska koldioxidutsläppen från transporter med 70 procent till 2030, menar Axelsson. Det skumma är enligt honom att de som säger nej till biodrivmedel säger i praktiken ja till fossila drivmedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur avser statsrådet att, med anledning av beslutet i EU:s miljöutskott, agera för att stärka möjligheterna för framställning av biodrivmedel?