Fråga 2017/18:27 Gripanden i Katalonien

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Konflikten mellan Katalonien och Spanien trappas upp. Motsättningarna kallas för ”den värsta konstitutionella kris Spanien har upplevt sedan statskuppen 1981” av Utrikespolitiska institutet. Röster höjs nu från flera håll om att Katalonien bör få rösta om sin egen framtid. Oberoende av om ministern önskar att Katalonien bör vara en självständig stat eller inte måste ministern fördöma vad som nu händer i området. Hur Spanien bemöter sin egen befolkning som ber om att få rösta om självständighet är en skamfläck för ett medlemsland i den europeiska unionen.

Miljontals röstsedlar har beslagtagits, undantagstillstånd råder i regionen och ett tiotal tjänstemän har arresteras. Sverige bör inte sitta tyst när grundläggande demokratiska rättigheter hotas i den europeiska unionen. Tidigare har det handlat om Ungern och Polen, men nu hotas även rätten till rättvisa val och det fria ordet i Katalonien. Min förhoppning är att ministern agerar utifrån sin fulla kapacitet för att bekämpa varje tendens till auktoritära inslag i Europa.

Med anledning av det som tillförts vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser ministern att kritisera den spanska statens gripanden samt beslagtagande av röstsedlar i Katalonien?