Fråga 2017/18:267 Felaktigheter i folkbokföringen

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en av Riksrevisionens senaste granskningar påvisar den att Skatteverkets arbete för att upprätthålla kvaliteten i folkbokföringen inte bedrivs på ett effektivt sätt. Därmed ökar bland annat risken för olika typer av välfärdsbrott, kapningar av identiteter, att avlidnas identiteter kapas för bidragsbrott, kriminella som håller sig borta från myndigheters tillsyn etcetera. Så sent som i augusti uppdagades det att flera IS-krigare från Sverige som dödats fortfarande var folkbokförda, så att deras identiteter kunde användas för att ta ut bidrag och ta lån.

Riksrevisionen rekommenderar efter sin granskning att Skatteverket intensifierar arbetet med att utveckla kontrollen inom folkbokföringen. Myndigheten behöver även förbättra sin kunskap om fel i registret, och om vilka konsekvenser dessa har, samt säkerställa att folkbokföringen moderniseras och informationssäkras i flera led.

Det finns risk att kriminella utnyttjar brister i välfärdssystemen, och regeringen bör vidta åtgärder mot bakgrund av de felaktigheter i folkbokföringen som nu har rapporterats. Enligt polisen själv är "Sverige ett smörgåsbord för kriminella". Att dessa felaktigheter dessutom kan möjliggöra välfärdsbrott och andra typer av brottslighet och att det finns svårigheter att upprätthålla kvaliteten i registret dämpar inte denna risk. Att inte en myndighet som Skatteverket har kontroll över vilka som bor i landet är ytterst allvarligt, och det är regeringen som bär ansvaret.

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder vad avser de uppdagade bristerna i folkbokföringen, och när kommer det i sådana fall att ske?