Fråga 2017/18:26 Traineejobb i välfärden

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

När Europeiska unionens statistikorgan Eurostat i våras publicerade siffror över arbetslösheten i unionens 28 medlemsländer framkom det att Sverige underpresterar. Arbetslöshetssiffrorna i Sverige kvalar inte ens in på den övre halvan utan på en medelmåttig 15:e plats. Både Tjeckien och Tyskland har en arbetslöshet under 4 procent. Reformer för att nå en liknande nivå i Sverige lyser med sin frånvaro.

Regeringen har dock lovat bot och bättring för att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Man har, så sent som i maj 2016, lovat 5 000 moderna beredskapsjobb. Med tre år kvar till den tidpunkt då målet ska vara nått har dock bara något hundratal fått jobb – de flesta på Arbetsförmedlingen som har ansvar för att förmedla sagda beredskapsjobb.

Regeringen har också utlovat över 30 000 traineejobb i välfärden, vilket var galjonsfiguren på den rödgröna valrörelsen. Nu visar dock nya siffror att endast cirka en sjättedel av dem har skapats. Resultatet är mycket nedslående – endast cirka 50 personer har fått ett vanligt jobb efteråt. Klockan klämtar för regeringen om den ska kunna uppnå sitt mål.

Kort sagt verkar regeringens politik missa målet om lägst arbetslöshet i EU eftersom den inte påverkar arbetslösheten nämnvärt. Ekonomistyrningsverket skrev i sin prognos i november 2016 att den samlade bedömningen är att alla satsningar tar ut varandra och sammantaget bara påverkar arbetskraften och jämviktsarbetslösheten med en halv procent.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Bedömer ministern och regeringen att löftet om 32 000 traineejobb i välfärden kommer att infrias?