Fråga 2017/18:257 Kostnader för trygghet och ordning

av Johan Hultberg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polismyndigheten brottas i dag med allvarliga problem och klarar inte sitt uppdrag tillräckligt bra. Exemplen på detta är många. Utredningsresultaten är till exempel de lägsta på 16 år, och otryggheten i många områden och för många grupper ökar. Ansvaret för detta vilar tungt på rikspolischefen men ytterst på regeringen. Den trygghetskris som Sverige upplever behöver mötas av kraftfulla åtgärder i form av bland annat många fler poliser, skärpta straff och bättre möjligheter för polisen att bedriva kameraövervakning.

Ett annat tecken på polisens otillräcklighet är kommunsektorns kraftigt ökade kostnader för bevakningstjänster. I fjol köpte våra kommuner och landsting in bevakningstjänster för hela 1,6 miljarder kronor. Kommunernas kostnader för dessa tjänster har ökat med nära 50 procent på tre år, och för landstingen och regionerna har kostnaderna ökat med 19 procent.

Denna kostnadsutveckling vittnar om att kommuner och landsting tvingas ta ett allt större ansvar för trygghet och ordning när poliserna är för få och när Polismyndigheten fungerar dåligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka slutsatser drar ministern av att kostnader för trygghet och ordning vältras över på Sveriges kommuner, landsting och regioner?