Fråga 2017/18:244 Översyn av regelverket för bränsle i yrkesbåtar

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Med anledning av betänkande 2014/15:SkU12 Beskattning av flygbränsle och fartygsbränsle pågår det just nu en debatt i skärgårdsmiljöerna om begränsningarna för att använda lågbeskattat bränsle i yrkesbåtar när båttransporter sker i egen regi.

Ett EU-direktiv är det som i grunden utgör begränsningarna som drabbar dem som utför transporter i egna yrkesbåtar. Om man i stället för att frakta gods i egna fartyg anlitar en extern transportör, som då inte omfattas av begränsningarna, finns det möjlighet att kringgå regelverket som det i dag är utformat.

Det är därför inte särskilt uppseendeväckande att regelverket upplevs som orimligt, diskriminerande och krångligt och att det skapar frustration och oro hos dem som känner sig drabbade.

För att skapa en rättvisare skärgårdstrafik borde regeringen se över regelverket och om möjligt omförhandla med EU om undantag för den svenska skärgårdstrafiken när det gäller begränsningarna för att använda det lågbeskattade bränslet i yrkestrafik när man utför egna transporter.

Med anledning av det ovanstående vill jag därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

Pågår det för närvarande en översyn av detta regelverk?