Fråga 2017/18:215 Avslutad insats i den särskilt utsatta stadsdelen Araby

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Stadsdelen Araby i Växjö kommun är utpekad som ett särskilt utsatt område i polisens nationella kartläggning. Ett särskilt utsatt område innebär att kriminaliteten är så pass allvarlig och frekvent att samhället inte har full kontroll över området, men också att det råder parallella strukturer där kriminella personer eller nätverk har stark påverkan på lokalsamhället. Det kan till exempel vara att man inte vågar tipsa polisen eller vittna i domstol om man sett någon begå ett brott. Andra faktorer som kännetecknar sådana områden är narkotikaförsäljning samt hot och våld mot blåljusverksamheter. Jag besökte för en tid sedan Växjö och stadsdelen Araby tillsammans med polis, och vid den tiden var området prioriterat med en satsning som innebar ökad polisiär närvaro för att arbeta mer effektivt, såväl brottsförebyggande som ingripande.

Polisledningen har nu beslutat att avsluta insatsen. En förklaring som förs fram är att det har skett en förbättring, men den egentliga orsaken verkar vara brist på polisiära resurser, som nu ska användas mer flexibelt. Detta beslut är fattat trots att området fortsatt är i stort behov av aktiva insatser från polisen, såväl förebyggande som repressiva, för att upprätthålla lag och ordning.

Liberalerna anser att de särskilt utsatta områdena måste kunna räkna med en kraftfull prioritering över tid; att komma åt brottsligheten i dessa områden är inget kortsiktigt projekt. Såväl polisens som Brottsförebyggande rådets studier visar att långsiktiga insatser är helt avgörande om samhällets insatser över huvud taget ska ge effekt.

Mot bakgrund av den kritik som kommit fram och det faktum att Araby fortsatt utgör ett särskilt utsatt område med hög kriminalitet blir min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta omgående för att polisen inte ska behöva dra sig tillbaka från de särskilt utsatta områdena?