Fråga 2017/18:21 Prioritering av kvinnofriden

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I augusti 2016 skedde en gruppvåldtäkt mot en 30-årig kvinna i Botkyrka, där flera av de misstänkta gärningsmännen redan var identifierade under förra hösten. Tyvärr är det först i juni 2017 – nästan ett år efter våldtäkten – som männen grips av polisen.

I SVT:s Aktuellt (12 september 2017) berättar sektionschefen för utredningsenheten på Stockholmspolisen att anmälningar om sexuella övergrepp prioriteras bort, när polisens resurser i stället läggs på mord och mordförsök.

Detta är självklart både stötande och oacceptabelt. Att Polismyndigheten tillförs mer resurser är helt nödvändigt, men det tar tid att utbilda nya medarbetare för att lösa fler brott, och därför krävs prioriteringar. De brådskande problem som representanten från Stockholmspolisen uttalar sig om, att de tvingas prioritera bort sexuella ofredanden och våldtäkter till förmån för mord, måste lösas. En våldtäkt är givetvis inte ett mord men är fruktansvärt för den drabbade, och naturligtvis ska misstänkta gärningsmän tas in och förhöras snabbt.

Givetvis kan inte justitie- och inrikesminister Morgan Johansson bedöma enskilda fall, men den långsamma utredningen av det våldtäktsärende som inträffade i augusti 2016 och de prioriteringar som Stockholmspolisen berättar om i SVT:s Aktuellt, tyder på att våldtäktsfall prioriteras bort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att polisens prioriteringar är acceptabla och, om svaret är nej, vad är ministern beredd att skyndsamt göra för att ett sådant hanterande inte ska äga rum framöver?