Fråga 2017/18:165 Beredskapsjobb i de gröna näringarna

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Statsminister Stefan Löfven har gett besked om att nyanländas etablering ska underlättas genom instegsjobb i de gröna näringarna och särskilt inom skogsbruket. Bland annat har ett pilotprojekt tillsammans med SLU, Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen sjösatts. För detta avsattes 6 miljoner kronor år 2015.

Det är en märklig politik. För samtidigt som regeringen sjösätter satsningar på miljoner höjer de skatter för miljarder. Konjunkturinstitutet menar att regeringens politik sammantaget leder till mellan 15 000 och 20 000 färre jobb. Regeringen har i tidigare budgetpropositioner slagit fast att sysselsättningen dämpas med den föreslagna ekonomiska politiken. Och parallellt med detta läggs en våt filt av regleringar och begränsningar över det aktiva svenska skogsbruket.

Men regeringen har framhärdat med sina beredskapsjobb och traineejobb. När nu mandatperioden närmar sig sitt slut finns det skäl att utvärdera om de storslagna rubrikerna kring nya satsningar verkligen gett maximal nytta för pengarna. Har det verkligen blivit ”tusentals nya jobb för nyanlända i de gröna näringarna”?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Yla Johansson:

 

Bedömer ministern att satsningen på beredskapsjobb i de gröna näringarna varit framgångsrik?