Fråga 2017/18:16 NMR:s demonstration i Göteborg

av Robert Hannah (L)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att marschera genom Göteborg den 30 september. De har noggrant valt ut dagen så att den sammanfaller med judarnas viktigaste högtid: jom kippur. Den sträcka nazisterna har fått tillstånd att vandra går bara ett hundratal meter från Göteborgs synagoga. Högtiden är den som lockar flest troende till synagogorna.

Göteborgs synagoga har församlingsmedlemmar som har överlevt Förintelsen, samt barn och barnbarn till överlevande. Risken är att antalet besökare till högtiden kommer att påverkas.

Det finns anledning till oron. NMR:s ledare, Simon Lindberg, höjde högerarmen och ropade ”Hell seger” vid en demonstration i Stockholm i fjol och åtalas nu för hets mot folkgrupp. NMR har även attackerat flera prideparader samtidigt under september månad.

Självklart ska även demokratins fiender ha rätt till yttrande- och demonstrationsfrihet. Samtidigt måste det tas i beaktande att NMR har brukat våld tidigare, att deras ledare åtalas för hets mot folkgrupp och att deras närvaro vid Göteborgs synagoga gör att judiska församlingens medlemmar känner en välgrundad oro att närvara i församlingen på jom kippur. Det borde ha kunnat hittas en bättre lösning, som tryggar såväl rätten till demonstrationsfrihet som Göteborgs judars rätt till trygghet och möjlighet att fira sin högtid.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur anser ministern att Sverige ska trygga religiösa minoriteters säkerhet och rätt att fira sina högtider samtidigt som organisationer som använt politiskt våld ska ha rätt till demonstrationsfrihet?