Fråga 2017/18:1535 Kommunernas verktyg mot brottslig verksamhet.

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den lokala samverkan mot gängbrottsligheten som används i bland annat Helsingborg är ett gott exempel som visar att kommuner kan göra reell nytta i arbetet mot grov organiserad brottslighet. I dag försvåras arbetet av bland annat sekretesslagstiftning.

Därför vill Moderaterna förändra reglerna kring utbyte av sekretessbelagda uppgifter mellan statliga och kommunala myndigheter för att underlätta brottsbekämpande samarbete mellan kommun och stat. Det bör exempelvis vara möjligt för kommuner och Polismyndigheten att utbyta uppgifter för att kunna genomföra samordnade tillslag mot den organiserade brottsligheten.

Den här typen av gemensamma tillslag gör det möjligt att slå till mot flera delar av den organiserade brottslighetens verksamhet samtidigt. Personerna blir inte bara lagförda för exempelvis narkotika- eller vapeninnehav utan kan också bli av med andra intäktskällor genom att kaféet eller restaurangen förlorar sitt tillstånd.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:
 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att förändra sekretesslagstiftningen för att förbättra möjligheterna till lokal och kommunal samverkan mot gängbrottsligheten?