Fråga 2017/18:1527 Återvinning av långlivade plastprodukter

av Ola Johansson (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Runt omkring i landet finns enorma mängder långlivade plastprodukter som i dag inte går till återvinning. Ett sådant exempel är att det finns ca 100 miljoner kvadratmeter plastgolv runt omkring i landet som inte återvinns sedan de rivits ut vid renoveringar eller dylikt. I stället går de till förbränning. Ett förbud mot förbränning av plastgolv kan övervägas och övriga åtgärder utredas för att skapa bättre incitament och förutsättningar för återvinning av plastgolv och andra långlivade plastprodukter.

Denna typ av plast, som snarare än till exempel plastpåsar och förpackningar benämns såsom långlivade plastprodukter, har inte fått ett lika stort fokus i diskussionen om återvinning och omställningen till en cirkulär ekonomi. Långlivade plastprodukter kommer även med sin egen uppsättning av utmaningar; en plastprodukt tillverkad på 50-talet innehåller inte ämnen som är önskvärda att behålla i kretsloppet.

Om potentialen bara i att kunna återvinna plastgolv, vilket enligt uppskattningar kan innebära en besparing av uppemot en halv miljon ton koldioxid, är så pass hög bör det finnas starka incitament för att visa ett större politiskt fokus på att möjliggöra återvinning av långlivade plastprodukter.

Jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser ministern att verka för att ett förbud mot förbränning av plastgolv ska införas samt att stärka incitamenten för återvinning av långlivade plastprodukter?