Fråga 2017/18:1512 Belysningsutmaningens fortsatta arbete

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Energimyndigheten fick i maj 2016 ett regeringsuppdrag att öka aktiviteterna i Sverige för att främja energieffektiv belysning som ett sätt att minska behovet av el. Initiativet kallades för belysningsutmaningen och skulle vara en nationell kraftsamling i syfte att öka kunskapsnivån och övergången till energieffektiv belysning, för att kunna halvera elanvändningen för belysning i Sverige under perioden 2016–2018. I siffror innebär det att elanvändningen för belysning, som i dag uppskattas till 11 terawattimmar, skulle minska till 5–6 terawattimmar.

I ett pressmeddelande från 2016 påpekade statsrådet tydligt hur viktigt det var att belysningsutmaningen lyckades och att ”vi nu har en fantastisk möjlighet att jobba tillsammans för att halvera elbehovet för belysning i Sverige och samtidigt främja ett bättre ljus och nya innovationer för export".

I maj presenterade Energimyndigheten sin rapport. I rapporten kan man inte hitta att så mycket konkret har gjorts. Ett antal företag har anslutit sig och ett antal seminarium har genomförts. Energimyndigheten redovisar i sin rapport att endast tio aktörer har genomfört mätbara åtaganden. Totalt kan man dock konstatera att resultatet är långt ifrån det ambitiösa mål som regeringen önskade.

Branschorganisationen Belysningsbranschen har också kritiserat resultatet av belysningsutmaningen och anser inte att Energimyndigheten har gjort tillräckligt för att uppnå regeringens högt uppsatta ambitioner. Bland annat anser Belysningsbranschen att mer riktade insatser borde ha gjorts för att få till stånd effektivare belysning i skolorna. Detta eftersom besparingspotentialen är högst där och det dessutom ger en betydligt bättre studiemiljö.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Avser statsrådet att ta arbetet med belysningsutmaningen vidare för att uppnå målet?