Fråga 2017/18:1507 En särskild straffskärpningsgrund för gängrelaterad brottslighet

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Brottsligheten i samhället blir allt grövre, och konflikterna mellan kriminella gäng sker i allt större utsträckning i det offentliga rummet. Skjutningar sker nu på öppna gator och torg, samma platser där andra människor rör sig.

Särskilt stora är problemen i de 61 områden som polisen har identifierat som utsatta, där de kriminella i princip har tagit över kontrollen. Enligt polisen finns det i dagsläget ca 5 000 livsstilskriminella och 200 kriminella nätverk i de särskilt utsatta områdena. Den grova brottsligheten har särskilt stor inverkan på lokalsamhället i dessa områden.

I dag kan domstolen vid straffmätningen i skärpande riktning beakta om ett brott utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form. Bestämmelsen träffar dock sällan gängkriminella och har en begränsad påverkan då påslaget i strafftid är marginellt.

När det gäller de mest brottsbenägna personerna som ingår i kriminella gäng finns det starka skäl att beakta intresset av att hålla dem inkapaciterade under en längre tid. Medborgarnas grundläggande rätt till trygghet måste gälla oavsett var i landet man är bosatt. Moderaterna vill därför införa en särskild straffskärpningsgrund som leder upp till fördubblade straff för vissa brott som sker inom ramen för uppgörelser mellan kriminella grupperingar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över möjligheterna att införa en särskild straffskärpningsgrund för gängrelaterad brottslighet?