Fråga 2017/18:1481 Höjd cybersäkerhet för aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Försvarets radioanstalt (FRA) har i nära samverkan med andra aktörer och på uppdrag av regeringen utvecklat ett tekniskt detekterings- och varningssystem (TDV) som syftar till att stärka cybersäkerheten hos de aktörer som bedriver den mest säkerhetskänsliga verksamheten i Sverige.

Enligt FRA:s årsredovisning 2016 kan TDV jämföras med ett avancerat antivirusprogram. Systemet är tänkt att användas av verksamheter som är mest kritiska ur ett nationellt säkerhetsperspektiv, och TDV har successivt byggts ut under de senaste två åren.

Hoten och riskerna mot Sveriges cybersäkerhet ökar dock snabbt, varför det finns starka skäl att kontinuerligt höja cybersäkerheten hos allt fler myndigheter och aktörer. Arbetet med att upprätta ett totalförsvar påverkar naturligtvis hela samhället, men ett speciellt stort ansvar vilar på de 47 civila bevakningsmyndigheter inom totalförsvaret och Sveriges 290 kommuner. Dessa aktörer kommer också att behöva stärka sin cybersäkerhet. Många av dessa aktörer står under tillsyn av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern och regeringen villig att utöka antalet aktörer som kan få tillgång till TDV så att även myndigheter och aktörer som är verksamma inom samhällsviktig verksamhet kan få tillgång till systemet?