Fråga 2017/18:148 Arbetet med en oberoende antidopningsorganisation

av Saila Quicklund (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Det före detta statsrådet Gabriel Wikström uttalade sig i en intervju i Radiosporten den 18 februari om att det fanns en vilja att inrätta ett nationellt oberoende antidopningsinstitut, förkortat NADO. Wikström har tidigare menat att han ännu inte har varit beredd att ta ställning i frågan, men av intervjun gick det att tolka som att bollen nu låg hos Riksidrottsförbundet och dess ordförande och att de således måste sätta ned foten.

Förslaget om en oberoende antidopningsorganisation grundar sig i utredningen Antidopning Sverige – En ny väg för arbetet mot dopning (SOU 2011:10). I utredningen redogör man för förslaget om att samla det nationella antidopningsarbetet till ett oberoende nationellt antidopningsinstitut, utanför Riksidrottsförbundet, detta för att kunna ta ett bredare grepp kring problemen med dopning.

Förekomsten av dopningspreparat och användandet av kosttillskott, som i alldeles för många fall har visat sig innehålla dopningsklassade substanser, visar att problemet har vuxit från att vara ett enskilt idrottsproblem till att vara ett stort folkhälsoproblem.

Förslaget har på senare tid lyfts av flera, däribland Arne Ljungqvist, som under decennier kunnat ses som den ledande personen inom internationellt antidopningsarbete, från sin roll som vice ordförande i det internationella friidrottsförbundet till bildandet av World Anti-Doping Agency (Wada), som inom idrotten har det övergripande ansvaret för att utarbeta dopningslistan.

Ljungqvist och andra företrädare framhåller att Sverige under många år har varit ledande men riskerar att bli en B-nation inom det internationella antidopningsarbetet. Wada skickade tidigare i år ett brev till Riksidrottsförbundet, där man framhöll förväntningar om att Sverige snart ska bilda ett fristående NADO. Ljungqvist framhåller att det inte finns anledning att vänta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser socialministern att agera med planerna på att inrätta en nationell oberoende antidopningsorganisation?