Fråga 2017/18:1470 Det kommunala utjämningsystemet

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Systemet för kommunalekonomisk utjämning, som till vardags kallas för det kommunala utjämningssystemet, fördelar i dag pengar till svenska kommuner och landsting i syfte att utjämna strukturella skillnader oavsett förutsättningar. Enskilda kommuner och landsting har en väldigt liten möjlighet att påverka systemet genom aktiva beslut eftersom systemet inte alls tar någon hänsyn till ambitioner eller till dess effektivitet.

Systemet har i många fall kritiserats, vilket är fullt förståeligt. Som exempel kan nämnas Danderyds kommun som har en mycket stabil ekonomi och som straffas som följd av sin goda utveckling. Danderyds kommun har, till följd av systemet, bidragit med nära på en halv miljard kronor till andra kommuner, vilket motsvarar en fjärdedel av de samlade intäkterna. Det finns naturligtvis skäl att rikare kommuner bistår mindre rika kommuner med medel för att säkerställa den allmänna servicen, men med detta system bör det också finnas någon form av krav på mottagarna.

Att diskutera frågan blir extra viktigt i de fall då kommuner som erhållit höga bidrag lägger pengar på sådant som inte tillhör kommunens huvudsakliga åtaganden. Vi har exempelvis sett kommuner som direkt eller indirekt använt offentliga medel till att finansiera uppehälle för hitresta EU-migranter eller som bidragit med stöd till personer som olovligen vistas i landet.

Eftersom systemet i dag huvudsakligen finansieras genom statliga anslag bör det ligga i regeringens intresse att säkerställa att fördelningen fungerar enligt de principer som ligger till grund för utbetalningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet eller regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att det ställs krav på kommuner som erhåller stöd genom det kommunala utjämningssystemet, eller på annat sätt säkerställa att det sker en bättring avseende olika kommuners hushållning med våra gemensamma resurser?