Fråga 2017/18:1444 Kontroll av hawalaföretagare

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Förekomsten av så kallad hawalaverksamhet har funnits länge. Rätt använt är det ett enkelt sätt för personer i Sverige att skicka pengar till sina släktingar i utlandet som saknar fungerande banksystem. Dessvärre ser vi återkommande att detta används i direkt brottsliga syften. Rapporter visar också att personer som uppmanar och stöttar extremism använder sig av hawala för att finansiera terrorism. De svenska myndigheterna känner väl till detta problem men trots detta ser vi brister i samordning och en ineffektiv beredskap för att komma åt de kriminella. Vi har heller inte sett några initiativ eller aviserade lagförslag från regeringen för att motverka detta.

Ett viktigt verktyg är exempelvis att lagen gör det möjligt för Finansinspektionen och andra berörda myndigheter att kunna kontrollera hawalaföretagare och andra pengaförmedlare mot polisens register.

Sverige har de senaste åren lyft frågan om åtgärder mot terrorism och i synnerhet hur viktigt det är att komma åt all insamling och finansiering av terrorismresor, till exempel direkt överföring av pengar för att finansiera vapen och krig i konfliktområdena i Mellanöstern. Försvarshögskolan har också visat att enskilda utnyttjar fullt lagliga vägar för att genomföra dessa överföringar, ofta i mindre summor. Andra rapporter har visat hur man genom till exempel sms-lån, studielån och studiebidrag från CSN också finansierar terrorism. Detta är inte acceptabelt och visar att det finns stora brister i myndigheternas förmåga att komma åt finansieringen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

Avser regeringen att återkomma med lagförslag som skärper kontrollen av hawalaverksamhet, och inkluderar det i så fall en möjlighet att kontrollera dessa mot polisens register?