Fråga 2017/18:1416 Europaparlamentets resolution och kravet på att frige Ahmadreza Djalali

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan april 2016 sitter den svensk-iranske läkaren och forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, fängslad i Iran. Ahmadreza Djalali har i en undermålig rättegång dömts till döden för spioneri. Han anklagas för att ha samarbetat med den israeliska regeringen för att få uppehållstillstånd i Sverige.

På kristdemokraten Lars Adaktussons initiativ har de stora partigrupperna i Europaparlamentet enats om en brådskande resolution med kravet att den iranska regimen friger Ahmadreza Djalali.

Utgångspunkten i resolutionstexten, som de fem stora partigrupperna enades om i går kväll, är den iranska regimens fängslande av flera EU-medborgare med dubbelt medborgarskap. Resolutionen fördömer det faktum att Iran inte erkänner dubbla medborgarskap och fängslar personer utan rättslig grund. Regimen kritiseras även för användningen av tortyr och andra brutala förhörsmetoder i iranska fängelser.

Det tragiska fallet med Ahmadreza Djalali är tyvärr inte det enda där den iranska regimen använder inhumana och rättsvidriga metoder för att anklaga iranier med dubbelt medborgarskap för spioneri. Med tanke på att Sveriges förbindelser med Iran prioriteras i regeringens utrikespolitik förutsätter jag att regeringen också använder de kanaler som finns för att sätta press på den iranska regimen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström: 

 

Hur kommer ministern och regeringen att följa upp Europaparlamentets resolution och verka för att Ahmadreza Djalali frisläpps?