Fråga 2017/18:1415 Utfallet av extratjänster

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Dagens industri skriver om utfallet av extratjänster, vilket är regeringens paradnummer inom arbetsmarknadspolitiken. Det kostar ca 28 miljarder under fyra år. Extratjänsterna kostar miljarder och är dyrare än andra åtgärder och ger färre riktiga jobb visar den utvärdering som är gjord av tidningen. I Gävleborg är arbetslösheten närmare 1 procent lägre på grund av extratjänsterna än vad den verkliga arbetslösheten är. Orsaken är att aktiviteten klassas som jobb i Arbetsförmedlingens statistik.

En uppgift som har fått stor spridning i medierna via TT är påståendet om att extratjänster skulle leda till ett jobb i en icke-subventionerad åtgärd. TT skrev att det var 37 procent som skulle fått det. Enligt Arbetsförmedlingens statistik stämmer inte det alls – utan det är 6–8 procent som får ett jobb efter en extratjänst.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra utfallet av extratjänsterna så att fler kommer i en icke-subventionerad anställning efter avslutande av extratjänst?