Fråga 2017/18:1414 Kompensation till näringslivet för flygskatten

av Lars Beckman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

En god tillgänglighet till flyg är viktigt för ett land som Sverige. Vi ligger i utkanten av norra Europa, och vårt näringsliv är starkt internationaliserat. Det skapar jobb och välstånd i Sverige när vi bibehåller och utvecklar konkurrens för vårt näringsliv.

Efter det att regeringen införde en flygskatt har redan ett bolag gått i konkurs, och även flyglinjen Arctic Airlink läggs ned, skriver medier i Norrbotten.

Även flygbolaget Norwegian meddelar nu att man lägger ned direktlinjer till USA. Man lägger ned direktlinjerna till San Francisco och Las Vegas. Företaget säger självt i en kommentar till sitt beslut att den direkta orsaken är den införda flygskatten. Företaget överväger även att ta bort inrikeslinjen mellan Skellefteå och Arlanda.

I en kommentar till företagets beslut säger statsrådet Per Bolund att det är företagets affärsmodell och inte den införda flygskatten som är orsaken. Detta trots att införandet av flygskatten motiverades just med att flyget skulle minska i Sverige. Den utvecklingen har gått fortare än förväntat.

För näringslivet i Sverige är goda kommunikationer och en väl fungerande infrastruktur avgörande för konkurrenskraften, och många företag larmar nu om konsekvenserna av flygskatten.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att kompensera näringslivet för de konsekvenser som vi nu kan se av införandet av en flygskatt så att konkurrenskraften kan bibehållas för näringslivet i Sverige?