Fråga 2017/18:1384 Den extrema myggsituationen i delar av Värmland

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Under flera år har vi värmlänningar kunnat ta del av hur inte minst Dejeborna terroriseras av extrema mängder av översvämningsmyggor. Bekämpning av översvämningsmyggorna är nödvändigt för att människor ska kunna bo, arbeta, vistas och trivas i de nu drabbade områdena. Användandet av bekämpningsmedlet Vectobac G är en väl fungerande metod att bekämpa mygglarverna med. Det är ett bekämpningsmedel som innehåller den naturligt förekommande jordbakterien BTI. BTI-metoden används sedan många år i en stor del av EU-länderna och även i flera andra delar av världen. Det svenska Miljödepartementet är dock negativt inställt till BTI-metoden.

För att bekämpa stickmyggor i Sverige krävs en rad tillstånd och dispenser. Varje år fattar regeringen beslut om hur bekämpningen av översvämningsmyggor genom spridning av Vectobac G med hjälp av helikopter och inom Natura 2000-områden ska få ske. Rapporter visar att det inte finns någon fullt utprovad alternativ metod till Vectobac G, och det finns förslag på utvärdering av alternativa bekämpningsmetoder som har tagits fram i samråd med länsstyrelser. En sådan utprovning av metoder kräver dock tillskott av medel från staten. Mig veterligen har detta inte skett, och Miljödepartementet ställer fortsatt samma villkor som tidigare, vilket begränsar möjligheterna att effektivt bekämpa myggen.

Jag förstår inte varför Miljödepartementet vill minska användningen av Vectobac G, och jag anser att regeringen behöver ge svar på varför man vill göra så och hur man vill bekämpa med bra effekt på populationen av översvämningsmygg. 

Bekämpning av stickmyggor med hjälp av det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G, som innehåller BTI som aktiv substans, har utförts. I tyska Rhendalen har man gjort detta sedan slutet av 1970-talet utan att kunna påvisa några miljökonsekvenser, och inte heller här i Sverige har man kunnat påvisa några miljökonsekvenser på de allra känsligaste icke-målorganismerna, fjädermyggorna. Även studier gjorda vid den franska Atlantkusten har visat att det inte förekommer några påvisbara miljökonsekvenser av att bekämpa stickmygglarver med BTI-baserade produkter.

Det saknas alltså forskningsbaserad grund för en negativ inställning till bekämpning av stickmygglarver med hjälp av BTI.

För egen del vill jag att åtgärder vidtas som löser problemen och obehagen för alla de värmlänningar som drabbas av mygginvasionerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog följande:

 

På vilket sätt anser ministern att myggen ska kunna bekämpas, och vad är beskedet till alla dem som nu lider av extrema invasioner av mygg?