Fråga 2017/18:137 Vinterdäckskrav på tunga fordon

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har presenterat ett lagförslag om att utöka dagens krav på vinterdäck på drivaxel till att omfatta samtliga axlar.

Ökade insatser för en bättre trafiksäkerhet är givetvis önskvärt. Regeringens förslag är dock anmärkningsvärt när samstämmig forskning på området snarare visar att det är väghållarens förmåga att även vintertid hålla friktionen på vägbanan på en rimlig nivå som har påverkan på trafiksäkerheten.

Transportstyrelsen har undersökt frågan och skriver följande i sin rapport:

”I denna delrapport har Transportstyrelsen undersökt om det är motiverat med utökade vinterdäckskrav ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Utredningen har studerat behovet och nyttan av att utöka dagens krav på vinterdäck på drivaxel till att omfatta samtliga axlar.

Utifrån det material som studerats och de undersökningar som genomförts kan vi konstatera att vi inte kan finna tydliga belägg för att ett sådant utökat krav per automatik skulle innebära en förbättrad trafiksäkerhet.

De olika studier som tidigare genomförts på området och som vi beaktat i detta arbete styrker inte att olycksrisken skulle vara mindre med vinterdäck. Inte heller genomgången av Trafikverkets djupanalyser av olyckor ger ett entydigt stöd för att vinterdäck har en definitiv påverkan på utgången av olyckor.

– – –

Vid en sammantagen bedömning av nyttor i förhållande till kostnader menar vi därför att det i dagsläget inte finns ett tillräckligt stöd för att införa utökade vinterdäckkrav.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Hur kommer det sig att statsrådet och regeringen gör en helt annan bedömning än utredare och experter inom området genom att gå fram med skärpta lagkrav på vinterdäck?