Fråga 2017/18:1365 Fotbolls-VM

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den 14 juni till den 15 juli i år arrangeras fotbolls-VM i Ryssland. Storbritannien kommer, bland annat med anledning av attacken mot Sergej Skripal i brittiska Salisbury, att avstå närvaro vid fotbolls-VM av såväl regering som kungahus.

Anledningarna att kritisera Ryssland är många, och Skripal-attacken i Salisbury är bara en av dem. Det tidigare kriget mot Georgien 2008, den illegala annekteringen av ukrainska Krim, krigförande aktiviteter i östra Ukraina liksom kontinuerliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Ryssland och en demokrati på stark tillbakagång några andra skäl till kritik.

Att regeringar väljer att inte närvara vid fotbolls-VM i Ryssland, med hänvisning till situationen i landet och det ryska agerandet samt landets aggressioner i andra länder liksom kränkningarna internt i Ryssland och den negativa politiska utvecklingen i landet, är en tydlig och viktig markering.

För Sverige, som traditionellt står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, borde detta vara ett naturligt och bra sätt att ta ställning och visa att vi inte accepterar den ryska regimens beteende och att vi inte vill riskera att bli ett alibi för den ryska regimens pr-maskineri.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll följande:

 

Avser ministern att avstå deltagande vid fotbolls-VM i Ryssland och samtidigt markera att idrottsministern avstår helt eller delvis på grund av den politiska regimens agerande?