Fråga 2017/18:1354 Preventiva tvångsmedel för att förhindra terrorbrott

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

De senaste åren har världen och Europa i allt högre utsträckning drabbats av olika typer av terrorattentat. I Sverige har Nationellt centrum för terrorhotbedömning gjort bedömningen att den sammantagna terrorhotnivån i landet befinner sig på en fortsatt förhöjd nivå. Detta innebär att det finns risk för att nya terrorattentat kan ske under 2018.

Med tanke på de ödesdigra konsekvenser som uppstår till följd av ett terrorbrott är det särskilt viktigt att förhindra sådana brott i tid. Därför har polisen och Säkerhetspolisen i dag möjlighet att med stöd av lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott använda hemliga tvångsmedel för att förhindra bland annat terrorbrott.

Med tanke på det konkreta hot som i dag föreligger mot Sverige anser Moderaterna att polisens möjligheter att använda preventiva tvångsmedel för att förhindra terrorbrott bör öka. Vi vill därför att kravet på att det ska finnas en ”påtaglig risk” ska sänkas till ”risk”. Vidare bör det räcka med att tvångsmedlen ”kan vara av vikt” i stället för att de är av ”synnerlig vikt”. På så sätt kan lagen tillämpas i fler fall. Intresset av att förhindra terrorbrott får här anses vägra tyngre än integritetsintresset för de presumtiva gärningsmännen och andra som kan bli föremål för tvångsmedelsanvändningen. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att sänka kraven i lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott och på så sätt göra lagen tillämplig i fler fall?