Fråga 2017/18:1341 Minoriteternas rätt att välja sina företrädare i det irakiska parlamentet

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen hölls val till Iraks parlament. Det är det första valet sedan Islamiska statens folkmord på Iraks religiösa minoriteter. De ledamöter och den regering som väljs kommer att vara avgörande för minoriteternas överlevnad i Irak. Får inte de religiösa minoriteterna makt över sin framtid kommer de inte att finnas kvar i Irak i framtiden.

Av 329 platser i Iraks parlament är ett antal förbehållna Iraks religiösa minoriteter. Detta för att säkerställa att de får ett inflytande över rikspolitiken. Det var ett medvetet val när Irak skrev en ny konstitution efter Saddam Husseins fall att minoriteterna skulle få ett antal platser. Fem av platserna i parlamentet är förbehållna kristna. En från Bagdad, en från Erbil samt enskilda platser över Duhok, Kirkuk och Mosul. Även yazidier, turkmener och feylikurder har minoritetsplatser i parlamentet.

Minoritetsplatserna i parlamentet är de lättaste att säkra då det krävs lägst andel röster för att säkra ett mandat. Just de kristna assyrierna är den folkgrupp som har drabbats värst sedan Iraks nya konstitution skrevs, så valdeltagandet är lågt. Nu visar det sig att politiska krafter i Irak utnyttjat platserna för att välja in sina egna kandidater. Detta genom att politiska partier förmått icke-kristna att rösta på kandidater som kandiderar till de kristna platserna. På så sätt har man avskurit assyriernas rätt att själva välja sina företrädare och styra över av sin framtid. Denna ordning hotar det assyriska folkets existens i Irak.

Trots att Assyriska Demokratiska Partiet och andra minoritetspartier har krävt att bara personer som tillhör minoriteten ska få rösta på dem som ställer upp som minoritetskandidater så har inte de större partierna lyssnat. De vill helt enkelt åt minoritetsplatserna. Det irakiska parlamentsvalet är ännu en signal på assyriernas fortsatt utsatta situation i Mellanöstern. Den svenska regeringen bör agera snarast för att verka med medel för att stötta den assyriska minoritetsbefolkningen i Irak – så att de faktiskt har en chans att överleva.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser Sverige, för att säkra överlevnaden för minoriteterna i Irak, att driva frågan att Iraks minoriteter själva ska få välja sina parlamentsledamöter utan inblandning av väljare som inte tillhör minoriteten?