Fråga 2017/18:1330 Antalet förvarsplatser

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

En fungerande migrationspolitik bygger på att den som får avslag på sin asylansökan lämnar landet och inte stannar kvar illegalt. Om avslag inte respekteras undermineras tilltron till den reglerade invandringen samtidigt som ett skuggsamhälle riskerar att växa fram.

Regeringen har vid flera tillfällen uttalat att Sverige ska ha ordning och reda i migrationspolitiken. Trots detta har man underlåtit att agera kraftfullt när rapporter kommit om att allt fler väljer att inte respektera Migrationsverkets beslut. Uppgifter gör gällande att upp emot 50 000 människor lever i Sverige utan tillstånd. Inom fyra år bedöms dessutom Polismyndigheten behöva ta emot ytterligare 55 000 ärenden med personer som vägrar återvända till sina hemländer, och myndigheten har nyligen påtalat att antalet förvarsplatser behöver byggas ut.

Omständigheterna gör således gällande att det behövs fler förvarsplatser för personer som inte längre har rätt att vistas i Sverige och som i väntan på avvisning kan komma att avvika. Dessa är ett viktigt verktyg för att upprätthålla den reglerade invandring som Sveriges regering säger sig stå bakom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Avser statsrådet att verka för att antalet förvarsplatser ökar så att de motsvarar behovet hos de rättsvårdande myndigheterna i deras arbete för att upprätthålla en reglerad invandring?