Fråga 2017/18:1326 Kilometerskatten i Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringspartierna S och MP har meddelat att man går vidare med förslaget om att införa en kilometerskatt för tung trafik. Det är en skatt på avstånd som missgynnar jobb och tillväxt i hela vårt avlånga land. Det är oroande att regeringens kilometerskatt inte innehåller någon skatteväxling, vilket innebär att avgiften kommer att läggas ovanpå redan befintliga skatter.

Problemen kring den olagliga konkurrensen och vikten av en hållbar godstrafik behöver tas på största allvar. Men lösningen är inte en ny kilometerskatt som leder till dyrare transporter. Om hela Sverige ska leva och växa kan man inte sätta krokben för vägtransporter som många gånger är det enda alternativet.

För Jämtlands län skulle en kilometerskatt innebära betydande konsekvenser för de företag som verkar i vårt län. En enkät från Svenskt Näringsliv pekade på att sex av tio företagare i Jämtlands län befarade både lägre lönsamhet och sämre konkurrenskraft, medan nästan sju av tio befarade att svenska företags internationella konkurrenskraft skulle försämras av en kilometerskatt. Dessutom såg man stora svårigheter att flytta över transporter till andra transportslag, emot regeringens ambitioner.

Hur nu regeringens konkreta förslag kommer att bli återstår att se. Dock går socialdemokratiska riksdagsledamöter redan nu ut och lovar att deras region inte kommer att drabbas av förslaget om ny kilometerskatt. En av dem är Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot för Jämtlands län som i Jämtlands Tidning i mars gjorde sken av att Norrlands inland nu undantas från kilometerskatt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kan ministern ge några garantier om att Jämtlands län och resten av Norrlands inland kommer att undantas från förslaget om kilometerskatt?