Fråga 2017/18:131 Hot mot poliser

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I natt (onsdagen den 18 oktober 2017) inträffade en explosion vid Helsingborgs polishus. Någon form av anordning sprängde bort trappan och orsakade stor skada vid ingången till polishuset. Om någon hade funnits i närheten av händelseförloppet hade risken varit stor att personen i fråga hade blivit allvarligt skadad eller avlidit.

Den 12 september 2017 utsattes en polismans fru för ett kidnappningsförsök i Botkyrka. Som tur var lyckades kvinnan fly och kunde sedan berätta för polisen vad som hade hänt. Ingen gärningsman är ännu gripen.

I ett Stockholmsområde exploderade den 6 februari i år en bil som senare visade sig tillhöra en chef inom Uppsalapolisen. 

Det är inte första gången som myndighetspersoner har utsatts för personhot. År 2007 detonerade en sprängladdning utanför en åklagares hus i Trollhättan, och över 800 åklagare fick då stärkt personskydd.

Det här är en utveckling som vi inte under några omständigheter kan acceptera. Polisen fyller en av de grundläggande funktionerna i att upprätthålla demokratin och rättsstaten. Varje dag utsätter de sig för hot och fara; samhället måste därför alltid stå upp för dem och aldrig acceptera en utveckling där poliser eller andra inom rättsväsendet utsätts för den här typen av attacker. En sådan attack är inte bara en attack mot polisen utan mot hela vårt samhälle.

Med anledning av det ovanstående vill jag därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder har ministern vidtagit och kommer ministern att vidta för att stoppa den här utvecklingen?