Fråga 2017/18:129 Självmordsförsök av unga på statliga ungdomshem

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse, Sis, är en myndighet som bedriver tvångsvård i särskilda ungdomshem. Detta är bland de allra svåraste och känsligaste typer av verksamhet som staten kan bedriva. Den största målgruppen utgörs av unga människor i åldrarna 15 till 17 år. Dessa ungdomar har ofta omfattande och allvarliga problem med missbruk och kriminalitet. 

På bara tre år har nu antalet självmordsförsök av unga på statliga ungdomshem fördubblats. Det är bra att Sis nu tar initiativ till att granska alla självmord och självmordsförsök som ägt rum på ett Sis-hem sedan år 2013. Detta räcker emellertid inte. Forskning och erfarenhet visar att många unga tjejer och killar som placeras i ett Sis-hem inte får den behandling som krävs. Det saknas helt enkelt personal med rätt kunskap och kompetens. 

Många som är föremål för tvångsvård i ett Sis-hem är under 15 år. Det handlar ofta om ungdomar som har många och komplexa problem. Utvecklingen går åt fel håll, och regeringen behöver vidta konkreta åtgärder. Barn och unga som far illa är det samhällets gemensamma ansvar att skydda och stödja så långt det bara är möjligt. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att självmordsförsöken av unga på statliga ungdomshem fördubblats på tre år, och vilka konkreta nya åtgärder avser statsrådet att vidta för att vända denna utveckling?