Fråga 2017/18:1266 Nya dieselreglers konsekvenser för Försvarsmakten

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Regeringen har inlett vad som ser ut att vara ett arbete med att fasa ut den del av trafiken som använder diesel som fordonsbränsle. Det har rent av talats om ”dieselförbud”. Så kallade miljözoner är tänkta att införas, och det ska göra det möjligt att stoppa dieselbilar och andra fordon från svenska stadskärnor om kommunerna själva bestämmer att göra så.

Zonerna är tänkta att införas de närmaste åren, och det skulle exempelvis komma att gälla Malmö, Göteborg, Uppsala, Jönköping och Örebro. Den kamp mot dieseln som regeringen vill se kan naturligtvis i förlängningen riskera att bli framgångsrik och därmed ge påtagligt sämre förutsättningar för dieselfordon. Frågan är vad detta får för konsekvenser för Försvarsmakten, som i stor utsträckning använder diesel som fordonsbränsle.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Görs det på regeringshåll någon sammanhållen analys, och finns det något totalförsvarstänkande, när arbetet med att fasa ut dieselfordon nu påbörjas och Försvarsmakten i mycket stor utsträckning använder sig av diesel som fordonsbränsle?