Fråga 2017/18:1259 Svenskt direktstöd till Iraks religiösa minoriteter

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den amerikanska regeringen har genom sitt biståndsorgan Usaid kommit överens med FN-organet UNDP om direktstöd till Iraks religiösa minoriteter assyrier och yazidier. Totalt 55 miljoner dollar, motsvarande 450 miljoner kronor, av USA:s bistånd till Irak ska gå till att stödja återuppbyggnaden av de folkmordsdrabbade assyriska och yazidiska områdena.

Sverige är en humanitär stormakt när det kommer till bistånd. Men för att bistånd ska få önskad effekt måste medlen och hjälpen nå fram till samtliga folkgrupper. De assyriska och yazidiska folken är marginaliserade och har inget som helst förtroende för statliga institutioner. Dessutom är korruptionen stor i Irak.

Mycket talar för att Sveriges bistånd till dessa folkgrupper inte når fram och om det gör det så har det inte någon större effekt. Om folken inte ges makt över sin vardag så riskerar de att utrotas från Irak genom självvald flykt och etnisk rensning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Anser statsrådet att svenskt bistånd har önskad effekt för de folkmordsdrabbade folkgrupperna assyrier och yazidier, och kan statsrådet tänka sig direktstöd riktat till dessa två folkgrupper?