Fråga 2017/18:1258 Utredningen av företrädaransvaret

av Lotta Finstorp (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under hösten 2017 beslutade regeringen att tillsätta en utredning gällande det skatterättsliga företrädaransvaret som ska utföras av Statskontoret och vara klar den 31 maj 2018. I utredningens direktiv står att den ska titta närmare på reglerna om hel eller delvis befrielse samt möjligheterna till anstånd och föreslå lämpliga förändringar om nödvändigt.

Företrädaransvaret har varit i behov av en utredning länge, och enligt många experter finns det problem i hela skatteförförandet, från Skatteverket till domstolarna. Det mest akuta är däremot det som kallas företrädaransvaret i skatteförfarandelagen. Praxis i sådana mål har utvecklats så att även om företagaren inte varit grovt oaktsam enligt en normal lagtolkning hävdas ett personligt ansvar för skatteskulder, omgående.

Flera organisationer har riktat skarp kritik mot regeringens utredning för att direktiven varit för smala och att den missat den viktigaste frågan om hur bestämmelsen om grov oaktsamhet tillämpas. Även inom riksdagen har flera partier sett och lyssnat in den här kritiken, och skatteutskottet riktade därmed ett tillkännagivande den 28 mars 2018 för att vidga utredningens direktiv och att hela företrädaransvaret utreds. Tidsfristen som ställdes ut är dock redan passerad men ännu har inget hänt.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern att utvidga utredningens direktiv enligt riksdagens vilja om det skatterättsliga företrädaransvaret till att utreda hela företrädaransvaret?