Fråga 2017/18:1256 Problem med inlämning av årets deklaration

av Hans Wallmark (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Årets inlämnande av självdeklarationer har kantats av stora problem och upprörda medborgare. Viljan att deklarera och därmed göra rätt för sig och betala skatt är hög. Men då bör också svenska folket mötas av myndigheter präglade av ett utvecklat servicetänkande. I år har det inte funnits några öppna brevlådor eller insamlingslådor vid de lokala skattekontoren som gjort att självdeklarationer rent fysiskt kunnat överlämnas. I vissa fall har man försökt trycka in sina ifyllda blanketter genom dörrspringor. På en del håll har kontor hållit extra öppet under valborg den 30 april men inte den kanske ännu mer naturliga dagen den 1 maj då det ändå handlar om skatter.

Skattemyndigheten uppges heller inte stämpla mottagen blankett med dagen för inlämnandet trots att den enskilde så begärt. Från Skattemyndigheten uppges att mottagningsboxar och öppna brevlådor tagits bort av säkerhetsskäl. Mot detta måste naturligtvis sättas medborgarnas rätt att erhålla god och effektiv offentlig service.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Har ministern och regeringen för avsikt att i dialog med Skattemyndigheten understryka att medborgarna ska ha att förvänta sig bra och effektiv offentlig service och att det således på ett smidigt sätt ska kunna gå att överlämna en ifylld självdeklaration rent fysiskt?