Fråga 2017/18:1244 Det svenska jordbrukets goda smittskydd

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Nyligen uppmärksammade undertecknad genom en interpellation behovet av ett från svensk sida mycket starkt engagemang och arbete inom EU för att EU samlat ska ta krafttag mot överanvändning av antibiotika inom det europeiska jordbruket. Att minska den överdrivna och felaktiga användningen av antibiotika är nödvändigt för att motverka det dessvärre växande problemet med antibiotikaresistens. Redan i dag uppskattas 25 000 dödsfall inom EU bero på antibiotikaresistens, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten.

Statsrådet lyfte i sitt svar fram att Sverige inom ramen för arbetet med att uppdatera EU:s handlingsplan mot antibiotikaresistens drivit på för bland annat ett starkare regelverk vad gäller användning av antibiotika i förebyggande syfte. Det är bra, och Sverige måste fortsätta att driva på för att stärka EU:s regelverk vad gäller antibiotikaanvändningen inom jordbruket.

Vad som också är mycket viktigt är att slå vakt om Sveriges exceptionellt låga användning av antibiotika och svenskt jordbruks enormt goda smittskydd. Enligt den europeiska läkemedelsmyndighetens senaste rapport över antibiotikaanvändningen inom jordbruket ligger Sverige (som vanligt) lägst i användning av antibiotika av samtliga 28 medlemsländer. I Tyskland är användningen 8 gånger så hög, i Polen 12 gånger och i Spanien upp till 34 gånger så hög. En viktig förklaring till den låga användningen av antibiotika inom svensk djurhållning är Sveriges goda smittskydd. Svenska djur är generellt sätt mycket friska och välmående och det tack vare en god djuromsorg och ett mycket ambitiöst smittskyddsarbete som gjorts i generationer.

Paratuberkulos, som drabbar nöt och får, och PRRS, som drabbar grisar, är vanliga sjukdomar i stora delar av övriga Europa. För att dessa smittor inte ska ta sig in och få fäste i Sverige är det nödvändigt att vi kan kontrollera införseln av levande djur till Sverige. Friska djur ska självfallet få tas in i Sverige men allvarliga smittor kan och ska stoppas vid gränsen. Nu har jag förstått att det pågår ett intensivt lobbyarbete från vissa medlemsländer i syfte att lätta på kontrollerna av handel med levande djur. Detta sker när EU:s djurhälsoförordning ses över. För mig är det alldeles givet att Sverige måste ta strid för rätten att skydda vårt jordbruk från smittor som vi genom hårt, kostsamt och långvarigt arbete blivit fria från. Detta är en mycket viktig fråga för Sverige och för svenskt jordbruk som handlar om smittskydd och antibiotikaanvändning men i förlängningen också om svenskt jordbruks konkurrenskraft. Svenskt jordbruk tyngs av höga skatter och avgifter samt en alldeles för tung regelbörda, men vår goda djurvälfärd, vårt goda smittskydd och vår låga antibiotikaanvändning är konkurrensfördelar som regeringen nu inte får förhandla bort.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht följande:

 

Kommer statsrådet och regeringen att ta strid, i domstol om så krävs, för Sveriges rätt att skydda sig mot smitta genom att ställa krav på provtagning i utförsellandet vid handel med levande djur, eller är regeringen snarare beredd att lätta på dagens regelverk?