Fråga 2017/18:1242 Turkiet och flyktingspionage

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det finns ingen anledning att i dag hysa några illusioner om att Turkiet är en stat som eftersträvar demokrati eller hyser någon respekt för mänskliga rättigheter. Under senare år har vi sett hur president Erdoğan använt militärkuppförsöket sommaren 2016 för att inskränka demokratiska fri- och rättigheter, fängslat kritiska journalister, författare och folkvalda ledare samt begå folkrättsbrott.

I likhet med andra diktatorer har han även försökt kväsa oppositionella röster i landsflykt och försökt få kritiker utlämnade som om de vore brottslingar när de utnyttjat sin yttrandefrihet.

Under senare tid har det kommit i dagen att Turkiet bedriver ett omfattande flyktingspionage i praktiskt taget hela Europa inklusive Sverige. Landsflyktiga regimkritiska röster i Sverige vågar inte göra bruk av sin yttrandefrihet här av rädsla för att vänner och släktingar i hemma i Turkiet ska drabbas av repressalier. Det har även förekommit uppgifter om att imamer i moskéer i Sverige är ekonomiskt understödda av den turkiska regimen och knutna till Erdoğans europeiska lobbyorganisation Union of European Turkish Democrats (UETD),  som inom sig rymmer både företag och underrättelseorgan. UETD  rapporterar till turkiska myndigheter om sina landsmäns förehavanden i Sverige. Detta uppträdande från turkiska regimens sida är i allt väsentligt av den art vi känner från andra diktaturer i världen och från vårt europeiska förflutna.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta, för Sveriges del och som medlem av EU, för att möta hotet från den turkiska regimen mot flyktingar och mot dem som är kritiska mot president Erdoğans diktatur och för att förhindra flyktingspioneri och angiveri i vårt land och inom EU?