Fråga 2017/18:1238 Språkkrav för permanent uppehållstillstånd

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I dag saknas det krav på kunskaper i det svenska språket för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta innebär alltså att en person kan få ett tillstånd att leva i Sverige resten av sitt liv utan att det ställs några krav på kunskaper i landets huvudspråk. Det svenska språket är en viktig del av integrationen i det svenska samhället och för förståelse av hur samhället fungerar i Sverige. Forskning visar även på att språket är särskilt viktigt för att bli en del av ett nytt land.

Ska vi få integrationen att fungera krävs en politik som ställer tydliga krav. Moderaterna har därför föreslagit att godkända kunskaper i svenska ska knytas till möjligheten att få permanent uppehållstillstånd. Detta innebär att en person ska kunna visa på en språkförmåga på grundläggande nivå i det svenska språket för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Är statsrådet beredd att vidta några åtgärder eller ta några initiativ för att tydligt koppla beviljandet av permanenta uppehållstillstånd till grundläggande kunskaper i det svenska språket?